REALIZIRANE AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA "ZELENI OTOCI I PRETOVAR OTPADA 2021"

ALBA Zenica kontinuirano poboljšava postupanje sa komunalnim otpadom, nastojeći da obezbijedi selektirano sakupljanje na cijelom prostoru Grada Zenica, kao i ponovno korištenje otpada kroz materijalno i energetsko iskorištavanje istog.

Zeleni otok je uređeni prostor koji se nalazi na javnoj površini i sačinjavaju ga posude za odvojeno sakupljanje otpada. Odgovornim ponašanjem prema otpadu, koje počinje sa odlaganjem otpada u posude za selektirani otpad, omogućava se iskorištavanje vrijednih sirovina (reciklaža), smanjuju se količine otpada koje završavaju na odlagalištu, smanjuje se potreba za iskorištavanjem prirodnih sirovina u proizvodnji i time doprinosi zaštiti okoliša. Također, uključivanjem stanovnika u sistem selektiranog sakupljanja otpada se direktno doprinosi smanjenju nastajanja stakleničkih plinova, jer korištenjem sekundarnih sirovina, dobivenih iz otpada, se smanjuje potreba za energijom u tehnološkom procesu proizvodnje novih dobara, dok svaka optimizacija sistema odvoza otpada također doprinosi smanjejnu potrošnje energenata za kretanje teretnih vozila i radnih mašina za postupanje sa otpadom. 

Područje grada Zenice je pokriveno organiziranim odvozom otpada, ali i i danas ima dijelova gdje se zeleni otoci nalaze puno udaljeni od pojedinih stambenih prostora (zgrada ili kuća), što demotivira korisnike da selektivno odlažu otpad u namjenske posude za pojedinačne kategorije otpada.

Realizacijom projekta "Zeleni otoci i pretovar otpada 2021" nastojalo se dodatno unaprijediti postupanje sa otpadom, povećati zadovoljstvo korisnika – stanovnika Zenice kroz omogućavanje odvojenog sakupljanja pojedinih kategorija otpada i uvođenje optimizacije u organizacji sakupljanja i transporta komunalnog otpada na prostoru Zenice.

Projekat se realizirao kroz dvije operativne aktivnosti koje su povezane. Uspostavljanjem novih zelenih otoka na području Grada se poboljšava komunalni servis odlaganja kućanskog otpada. U proteklih pet godina se izraženo povećala količina odvojeno sakupljenih sirovina na javnim mjestima, tako da se na godišnjem nivou sakupi više od 50t iskoristivog materijala. Nabavkom novih metalnih posuda od 2.5 m3 se upotpunila mreža zelenih otoka na području Zenice, što stanovništvu omogućava odvojeno odlaganje papira, kartona i PET ambalaže u blizini mjesta stanovanja.

Druga važna operativna aktivnost je opremanje sa potrebnom infrastrukturom za prevoz rasutog otpadnog materijala. Korištenjem velikog broja namjenskih rolo kontejnera zapremine od 32 m3 se olakšava manipulacija sa raznim vrstama otpada, sakupljanje, pretovar i transport. Krajnji rezultat je i smanjenje potrošnje goriva, odnosno smanjenje zagađenja Zenice i uopće opterećenja okoliša. Za prevoz tereta se koriste rolo kontejneri koji su opremljeni sa pokrivnom ceradom, a utovarni prostor je nepropusan, pa je time spriječeno (umanjeno) onečišćenje okoliša.

Korisnici posuda za odlaganje/sakupljanje odvojenih vrsta otpada su svi generatori otpada. Upoznavanje zainteresiranih strana sa proširenjem područja u kojem se mogu odvojeno odlagati kategorije otpada je bio preduvjet za unapređenje postupanja sa otpadom, odnosno za uspješnu realizaciju ovog projekta. Informiranje i edukacije su izvršeni posredstvom vizuelnih medija, odnosno pisanih i digitalnih medija i mobilne aplikacije za korisnike usluga ALBA Zenice.

Adekvatno korištenje obezbjeđene infrastrukture i njen vizuelni izgled su važni za prihvatanje projektnih kapaciteta za svakodnevnu upotrebu. Redovnom čišćenju i održavanju će se nastaviti posvećivati posebna pažnja, a nepravilno odloženi otpad će se redovno uklanjati, sa obavezom ukazivanja na nepravilnosti korisnicima koji su neadekvatno postupali sa otpadom. Cilj je na posredan način prenijeti poruku o potrebi konstantnog odgovornog ponašanja prema otpadu kojeg proizvodimo i doprinijeti održivosti ispravnog postupanja sa otpadom.

U proteklom vremenu su relizirane sve planirane projektne aktivnosti:

  • aktivnost 1: Nabavljeni su rolo kontejneri od 32 m3 koji se upotrebljavaju za daljinski prevoz otpada do Regionalne deponije Mošćanica i za odvojeno sakupljanje dvije frakcije iskoristivih materija (sekundarnih sirovina – karton/papir i PET/pl.folija) iz podzemnih kontejnera i metalnih zvona na području grada Zenice (18 lokacija – podzemni kontejneri  i 25 lokacija metalna zvona);
  • aktivnost 2: Nabavljeno je i postavljeno 14 metalnih zvona zapremine 2.5m3 za sakupljanje komunalnog i ambalažnog otpada na četiri nove lokacije u Zenici; 
  • aktivnost 3: 24.3.2022.godine je održan okrugli stol na temu Projekta, kojem su pristustvovali predstavnici obrazovnih ustanova, osnovnih škola i dječijih vrtića, kao i nevladinih organizacija i predstavnici gradske uprave. Projektne aktivnosti su u živoj diskusiji naišle na odobravanje i dogovorena je saradnja u akcijama edukacije, podizanja javne svijesti i sakupljanju iskoristivih vrsta otpada koje nastaju u domaćinstvima i ustanovama;
  • aktivnost 4: Objavljeni su izvještaji o održanom okruglom stolu i planiranim aktivnostima u okviru realizacije Projekta na internet portalima i facebook stranicama Zenicablog, Zenicainfo, ALBA Zenica i Zenit radio.
  • aktivnost 5: Izvršeno je uređenje dvanaest lokacija zelenih ostrva sa primjerenim nasadom ukrasnog grmlja i stablašica, kao i postavljanjem obavještajnih tabli sa animatornom porukom o značaju sakupljanja iskoristivih vrsta otpada po vrstama.
  • aktivnost 6: Novopostavljena metalna zvona su priključena sistemu redovnog pražnjenja u mjesečnom ritmu ili pražnjenju po potrebi. Planirano pražnjenje po lokacijama je vidljivo i na internet i facebook stranici, kao i na mobilnoj aplikaciji.
  • aktivnost 7: Izvještaj o realizaciji projekta je sačinjen i u pismenoj formi upućen MInistarstvu za okoliš Zeničko – dobojskog kantona, a također je objavljen na internet stranici ALBA Zenica.

Operativne aktivnosti Projekta “Zeleni otoci i pretovar otpada 2021” su završene sa 27.09.2022.godine.