Građevinski otpad

GRAĐEVINSKOM OTPADU NIJE MJESTO U ILI PORED KONTEJNERA ZA KOMUNALNI OTPAD!

Građevinski otpad je otpad koji  koji nastaje prilikom gradnje novih objekata, rekonstrukcije postojećih objekata, sanacije ili rušenja starijih objekata. Obično je to šuta, zemlja, te ostali otpad s gradilišta. Građevinski šut sastoji se isključivo od mineralnog otpada poput betona, cigle, keramike, tla i pijeska. Odlagati možete čistu građevinsku šutu, bez prisustva kablova, plastike, metala, stakla i drva.

Mješoviti građevinski otpad, s druge strane, mješavina je mineralnog otpada i drugih materijala kao što su drvo, staklo i metal. Otpad poput kablova, plastike, stakla i metala treba potpuno izdvojiti i odložiti u posebne posude na reciklažnom dvorištu.

Detaljan popis svih takvih materijala nalazi se u Pravilniku o kategorijama otpada sa listama (Abfallverzeichnis-Verordnung - AVV) pod šifrom otpada 17. Građevinski otpad i otpad od rušenja objekata (uključujući iskopanu zemlju sa onečišćenih/kontamiranih lokacija).

Opasni građevinski otpad, poput izolacijskih materijala koji sadrže azbest, označen je zvjezdicom * u listi i mora se odlagati odvojeno.

Mora se voditi računa kada se odlaže građevinski šut koji sadržava azbest. Azbest je opasan za zdravlje ljudi samo kada se njegova sićušna vlakna nađu u zraku koji se udiše. To se eventualno može dogoditi ako materijale koji sadrže azbest trgate, stružete, brusite, razbijate, lomite ili ih na bilo koji drugi način obrađujete a da pri tome proizvedete i udahnete prašinu.

Najčešći građevinski materijal koji sadrži azbest u domaćinstvima su krovne ili zidne „salonitne“ ploče. Njihovo uklanjanje trebate prepustiti za to obučenim osobama. Ukoliko se ipak sami upustite u taj zahvat, obvezna su lična zaštitna sredstva (maske i rukavice), pažljiva demontaža uz protuprašno prskanje vodom, pažljivo spuštanje, odlaganje i pakiranje zaštitnom folijom.