UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA SA PODRUČJA GRADA ZENICA

Projekat „Uklanjanje divljih deponija sa područja grada Zenice u 2020-oj godini“  nastoji unaprijediti postupanje sa otpadom, povećati zadovoljstvo korisnika – stanovnika Zenice kroz smanjenje broja divljih deponija i ostvarivanje obuhvatnijeg servisa odvoza otpada.

               Upravljanje otpadom u gradu Zenica je povjereno Društvu za uklanjanje otpada i reciklažu “ALBA ZENICA” d.o.o. Zenica, koja pruža uslugu sakupljanja i odvoza komunalnog i drugih vrsta otpada (ambalažnog, elektro i elektronskog, kabastog, starih guma i dr.), a ujedno je i jedan od najvećih sakupljača starog papira, PE-HD i PE-LD folije i PET-a na prostoru Bosne i Hercegovine, sa godišnjim količinama iskoristivih materijala od 15.000 tona. Sakupljeni komunalni otpad u godišnjoj količini od oko 28.000 tona se odlaže na Regionalnu deponiju “Mošćanica”. ALBA Zenica je aktivno uključena u uklanjanje divljih deponija, kako u urbanom, tako i u ruralnom području Zenice. Nastajanje divljih deponija je direktno povezano sa nepotpunim uključivanjem u redovni odvoz otpada domaćinstava na području Grada. Konstantni zadatak je povećanje obuhvata sa organiziranim odvozom komunalnog otpada, što je vidljivo u stalnom rastu broja domaćinstava kojima se odvozi komunalni otpad.

Prilagođavanje  i unapređenje   sakupljanja i odvoza komunalnog otpada na području Grada je prioritetni i kontinuirani zadatak u cilju povećanja zadovoljstva stanovništva i ispunjenju zadatka sakupljanja i odvoza komunalnog otpada u skladu sa potrebama, i važećom legislativom. ALBA Zenica d.o.o.kontinuirano poboljšava postupanje sa komunalnim otpadom, nastojeći da obezbjedi njegovo sakupljanje na cijelom prostoru Grada, kao i obradu otpada kroz materijalno i energetsko iskorištavanje istog.

Odgovorno ponašanje prema otpadu koje počinje sa odlaganjem otpada u posude za otpad koje su u sistemu odvoza istog i ogleda se u njegovom iskorištavanju i smanjivanju dijela otpada koji se konačno odlaže je potpuno u skladu sa članom. 3. Zakona o upravljanju otpadom u FBiH. Područje grada Zenice je  pokriveno organiziranim odvozom otpada, ali i danas ima dijelova koji nisu u njega uključeni.  Sigurno je jedan od  uzroka nastanka divljih deponija, pored neodgovornog ponašanja pojedinaca prema otpadu i izbjegavanja troškova koji su vezani za uklanjanje i tretiranje otpada i nepokrivenost cijele teritorije grada Zenice.

Projekat „Uklanjanje divljih deponija sa područja grada Zenice u 2020-oj godini“  nastoji unaprijediti postupanje sa otpadom, povećati zadovoljstvo korisnika – stanovnika Zenice kroz smanjenje broja divljih deponija i ostvarivanje obuhvatnijeg servisa odvoza otpada (uključenje svih domaćinstava u redovni odvoz komunalnog otpada  doprinosi smanjenje mirisa, onemogućavanje raznošenja otpada za životinje – odlaganje u posude sa poklopacem, smanjuje se opterećenje okoliša i mogućnost pojave zaraznih bolesti usljed nekontroliranog raspadanja organskog otpada uprirodi, koji može da bude izvor zaraze a prenosioci mogu biti životinje koje se njime hrane i dr.). Projekat ima za cilj smanjenje broja divljih deponija, odnosno njihovog nastanka, i zaštitu okoliša koja se ostvaruje umanjenjem i nestankom divljeg odlaganja komunalnog i drugog otpada.

Dinamična aktivnost informiranja i edukacije stanovništva će doprinijeti boljem odnosu prema otpadu i prihvatanju dijela odgovornosti i postupanja sa otpadom svakog stanovnika.Na prostoru izvođenja sadržaja Projekta „Uklanjanje divljih deponija sa područja grada Zenice u 2020-oj godini“ je smanjen broj divljih deponija za 50% u odnosu na stanje prije Projekta. Ovaj rezultat će se kontrolirati godinu dana poslije završetka Projekta. Upotpunio se broj korisnika redovnog odvoza komunalnog otpada na ciljanom području prikazano u procentima na 80% od ukupnog broja domaćinstava. Stanovnici Zenice su unaprijedilli odnos prema okolišu i počeli su da aktivno ukazuju na propuste u postupanju sa postupanjem sa otpadom, kako od nadležnog komunalnog preduzeća, tako i od stanovništva i inspekcije zadužene za okoliš. 

REZULTATI PROJEKTA:

1. Nabavljena je planirana oprema za realizaciju Projekta „Uklanjanje divljih deponija sa područja grada Zenice u 2020-oj godini“, i to:
- 1 rolo kontejner od 32 m3 za sakupljanje i transport otpada sa divljih deponija
- 50 plastičnih kanti za uključivanje dodatnih domaćinstava sa područja na kojima su uklonjene divlje deponije u organizirani odvoz komunalnog otpada.
Nabavka i stavljanje u funkciju ove opreme treba doprinijeti smanjenju formiranja divljih deponija na području Grada u narenom periodu. Očekivani rezultat će se kontrolirati godinu dana nakon završetka Projekta a bitće iskazan u nepostojanju divljih deponija na očišćenom području, ili u ponovnom formiranju istih.
2. Sprovođenje planiranih medijskih aktivnosti u cilju informiranja i edukacije o pravil nom postupanju sa otpadom i vrstama usluga odvoza otpada će utjecati na bolje ponašanje stanovništva i smanjenju ekoloških pritisaka na okoliš, odnosno poboljšanju izgleda urbanog i ruralnog mjesta stanovanja svih stanovnika Zenice.

3. Očišćena količina nepropisno odloženog otpada na 5 divljih deponija iz Kataloga divljih deponija grada Zenice.    
4. Povećanje broja korisnika u dijelu uklanjanja divljih deponija za novih 50 korisnika
5. Uređeno je 5 mjesta na kojima su bile divlje deponije, a koje su sada pretvorene u prirodno zeleni dio okoliša.
6. Smanjeno je zagađenje okoline od negativnog uticaja neodgovorno odloženog otpada 

ALBA Zenica je u skladu sa uvedenim sistemima upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 i upravljanja okolišem ISO 14001:2015 usmjerena u ispunjavanju ekoloških, socijalnih i ekonomskih zadataka, rezultata i ciljeva