ISKORIŠTAVANJE ZELENOG OTPADA KAO ENERGENTA

Prilikom obrezivanja grana na stablima i grmlja zeleni otpad na mjestu nastanka će se usitniti u sjeckalici za drvo i granje na potrebnu dimenziju za rad biotoplane. Usitnjeni zeleni otpad će se direktno utovarati u namjenski nabavljenu prikolicu, koja će se koristiti i za dopremu u biotoplanu.

            Projekat „Iskorištavanje zelenog otpada kao energenta“ ima za cilj da zeleni otpad, koji nastaje pri obrezivanju zelenila, drveća (granje) i grmlja (šiblje) na mjestu nastanka pripremi u biomasu koja je pogodna za energetsko korištenje u biotoplani. Zeleni otpad (biomasa) je obnovljivi resurs koji služi kao energent za rad toplana za zagrijavanje domaćinstava na biomasu, što omogućava zamjenu fosilnih goriva za zagrijavanje domaćinstava u sezoni grijanja , što doprinosi zaštiti okoliša.

Prilikom obrezivanja grana na stablima i grmlja zeleni otpad na mjestu nastanka će se usitniti u sjeckalici za drvo i granje na potrebnu dimenziju za rad biotoplane. Usitnjeni zeleni otpad će se direktno utovarati u namjenski nabavljenu prikolicu, koja će se koristiti i za dopremu u biotoplanu. Manipulacija sa usitnjenim zelenim otpadom olakšava utovar i transport, povećavajući iskoritivost prevoznog sredstva. Organizacija rada sa autoprikolicom od 10m3 će optimirati rad sa biomasom i smanjiti potrebu za višestrukim prevozom, za prostorom skladištenja, odnosno pretovara zelenog otpada za potrebe transporta.

Na osnovu Sporazuma o grantu između Švedske razvojne agencije (The Swedish International Development Agency) „Sida“ i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA d.o.o. Sarajevo, Međusobnog sporazuma o saradnji za realizaciju projekta Challenge to Change (Challenge 2.0) između Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA d.o.o. i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RARS otvoren je javni poziv za privredne subjekte sa područja Bosne i Hercegovine, koji mogu aplicirati za sredstva Challenge fonda. Sredstva raspoloživa iz ovog fonda su namijenjena privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Društvo za uklanjanje otpada i reciklažu „ALBA Zenica” d.o.o. Zenica je prepoznala priliku za unapređenje svog poslovanja na osnovu inovativnih ideja zaposlenika, te je aplicirala sa projektom „Iskorištavanje zelenog otpada kao energenta”na javni poziv. U cilju što boljeg iskorištenja zelenog otpada projekat je namjenski planirao i kupovinu opreme za proizvodnju biomase, koju u ovom projektu čini sjeckalica “Jensen A540” kao i prikolica HUMBAUR HTK 3500.41, kiper sa velikim kapacitetom za transport biomase proizvedene na mjestu gdje se nalazi zeleni otpad, te transport ostalih vrsta zelenog otpada. Davalac granta će iz Budžeta fonda „Challenge to Change” sufinansirati troškove u iznosu od 50,00% od ukupne vrijednosti Projekta, dok će Korisnik granta finansirati preostalih 50,00%.